Pożegnanie Mariana Zagórnego

Jelenia Góra 9.03.2016

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o odejściu Mariana Zagórnego – działacza związkowego i społecznego, niezłomnego lidera rolniczych protestów, wzoru obywatelskiej postawy, służby społecznej i stawiania interesów zbiorowości nad prywatnymi korzyściami.
Marian Zagórny miał 56 lat. W latach 80. działacz „Solidarności” w ZWCH Chemitex Celwiskoza w Jeleniej Górze, represjonowany za działalność związkową i dyscyplinarnie zwolniony z pracy. Najważniejszą działalność opozycyjną i społeczną zaczął w latach 90. stając na czele rolniczych protestów, by w desperacki i brawurowy sposób bronić interesów rolników. Wielokrotnie sądzony i skazywany za akcje protestacyjne, stał się dla jednych wrogiem, któremu doprawiano „gębę oszołoma” i niszczono wszelkimi metodami, dla drugich wzorem patriotyzmu, cywilnej odwagi i nieustępliwości w obronie swoich wartości i interesów polskich rolników i konsumentów.

Marian Zagórny na konferencji

Obraz 1 z 1

Marian Zagórny na konferencji dot. tradycyjnego rolnictwa podczas dożynek na Jasnej Górze w 2009 r. (fot. Szymon Surmacz)

Marian Zagórny występował przeciwko chciwości, głupocie i korupcji toczących polski aparat władzy, sądownictwo i biznes spożywczy. Był solą w oku tych, którzy z oszukiwania polskiego państwa i igrania ze zdrowiem konsumentów zrobili sposób na dostatnie życie. Miał doskonałą wiedzę, nie tylko dotyczącą spraw polskiego rolnictwa, ale także procesów globalnych na rynkach agrochemicznym i spożywczym, coraz bardziej zdominowanych przez międzynarodowe korporacje. Znał realia Europy, osobiście oglądał efekty uprzemysłowienia produkcji żywności w USA, w Polsce stanowczo przeciwstawiał się masowej produkcji „taniej żywności”, od lat przestrzegając przed społecznymi i ekonomicznymi skutkami ulegania zglobalizowanej polityce rolnej. Mimo tego, jego głos był słyszany jedynie przez tych, którzy potrafili słuchać i przyglądać się krytycznym okiem efektom polityki kolejnych rządów, w których interesy bogatych firm są nadal ważniejsze niż interesy małych rolników i pojedynczych konsumentów żywności.

Był wodzem protestów, liderem i jednocześnie człowiekiem bardzo skromnym, przyjaznym i obdarzonym poczuciem humoru. Od kilku lat mniej widoczny z coraz bardziej ciążącą mu chorobą, nie zaprzestał aktywnej działalności społecznej mimo nieustannej groźby odwieszenia wyroków więzienia za organizację i udział w akcjach protestacyjnych. Pozostanie wzorem tego, jak walczyć o ważne sprawy i mimo wszelkich przeciwieństw losu pozostać wiernym zasadom i ludziom, którzy mu zaufali.

Żegnamy Mariana z ogromnym smutkiem. Cześć Jego pamięci!
Okręg Karkonosko-Izerski Partii Razem