Idea zakładania naszego okręgu

“My niestety w Polsce przyzwyczailiśmy się, że od załatwiania ważnych spraw w naszym otoczeniu, od fajnej działalności, są organizacje pozarządowe, podczas gdy polityka – rzecz zła, brudna i wyprana z treści – wylewa się z telewizora. Przez to ludzie gotowi do społecznego zaangażowania dystansują się od polityki, za to trafiają do niej Adamowie Hoffmanowie tego świata. Jeśli chcemy ten model zmienić, nie możemy się w niego wpasowywać.”
Kwintesencja tej idei, która przyświecała nam zakładając nasz okręg – “inna polityka jest możliwa”. Niestety już na początku naszej działalności przekonaliśmy się, że wielu ludzi na hasło “partia polityczna” reaguje jak na dżumę. Czy jednak analizując ostatnie 25 lat demokracji w Polsce, można się temu dziwić? Mamy nadzieję że wkrótce pokażemy, także w naszym regionie, na czym polega inna polityka 🙂

Adrian Zandberg: nie budujemy wiarygodności w okienku telewizora