Reaktywacja kina “Jutrzenka”

Dobra wiadomość z Wlenia – po 26 latach przerwy miasto znowu ma kino!
Kino za Rogiem “Jutrzenka” zainaugurowało działalność 18 marca i aktualnie mieści się w budynku wleńskiego Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki przy ul. Chopina 2. Jego otwarcie oznacza wznowienie publicznych projekcji filmowych we Wleniu po 26-letniej przerwie zapoczątkowanej zamknięciem poprzedniej “Jutrzenki” w 1990 r.
W ciągu niespełna 2 tygodni istnienia nowa “Jutrzenka” wyświetliła już ponad 10 filmów i bajek dla dzieci (te ostatnie w ramach łikendowych popołudni bajkowych). Wśród zapowiedzi na najbliższe tygodnie znajdują się m.in. nagradzane w Polsce i za granicą “Body/Ciało” Małgorzaty Szumowskiej i “11 minut” legendy światowego kina, Jerzego Skolimowskiego.
Cena biletu w “Jutrzence” to 5 zł (na seanse bajkowe dzieci wchodzą z opiekunami na 1 bilet)
Repertuar: http://www.wlensiedzieje.pl/kino
Profil na facebooku: https://web.facebook.com/Kino-za-Rogiem-Jutrzenka-Wle%C5%84-491236767752177/

Warto wspomnieć, że powrót “Jutrzenki” do Wlenia był możliwy dzięki współpracy z ogólnopolską inicjatywą “Kino za Rogiem”, której celem jest stworzenie w kraju sieci małych kin społecznościowych. Nowa “Jutrzenka” jest już trzecim w naszym regionie “kinem za rogiem” – dwa pozostałe działają w Kowarach i Krzeszowie. Poniżej zamieszczamy odnośniki do informacji o tym jakie warunki należy spełnić i jakiego wsparcia przy zakładaniu i prowadzeniu kina udziela inicjatywa “Kino za rogiem”.
Wymagania: http://www.kinozarogiem.pl/chce-zalozyc-kino-informacje/8895
Krok po kroku jak uruchomić kino: http://www.kinozarogiem.pl/chce-zalozyc-kino-start
Korzyści: http://www.kinozarogiem.pl/chce-zalozyc-kino-informacje/1112004
Biblioteka filmów: http://www.kinozarogiem.pl/filmy
Więcej o inicjatywie “Kino za rogiem” na: http://www.kinozarogiem.pl
Wpływ obecności profesjonalnej placówki kultury na społeczność lokalną nie jest łatwo mierzalny. Można długo debatować czy i w jakim stopniu powoduje ona zmniejszenie skali problemów społecznych, podnosi morale mieszkańców miasteczka, wsi, dzielnicy, itd.
Nie ulega natomiast wątpliwości, że wycofywanie się kin, teatrów, ale także księgarń i bibliotek z obszarów peryferyjnych (często będące efektem zderzenia z logiką “wolnego rynku”) powoduje, że ich mieszkańcy pozbawiani są szans na zdobywanie kapitału kulturowego. A to, w dobie gospodarki opartej na wiedzy, generuje bardzo realne nierówności społeczne.
Dlatego (ale także niezależnie od tego!) cieszymy się ze wskrzeszenia wleńskiej “Jutrzenki” i zapraszamy na seanse!
A dla ambitnych, lektura na wieczór streszczająca historię kina we Wleniu:http://www.wlen.org.pl/atrakcje/przedwojenne_kino_we_wleniu.html#_1