Książka “Higieniści: z dziejów eugeniki”

„Higieniści: z dziejów eugeniki”

W toczącej się aktualnie debacie na temat aborcji często padają argumenty przywołujące nieco zapomnianą pseudo-naukę – eugenikę.
Chętnych do zapoznania się z tematem zapraszamy do Książnicy Karkonoskiej na ul. Bankowej 27 lub na pl. Piastowski 32 w Cieplicach, gdzie wypożyczyć można książkę “Higieniści: z dziejów eugeniki” Macieja Zaremby Bielawskiego (dostępna także na zamówienie w większości księgarń w regionie).
Książka Zaremby Bielawskiego opowiada o genezie eugeniki i próbach implementacji jej założeń na przełomie XIX i XX wieku w Europie i Ameryce Płn. Z historii tej wyłania się obraz rządów, które próbowały realizować nacjonalistyczne projekty poprzez kontrolę rozrodczości obywateli. Efekt? Prześladowania kobiet i osób ubogich.
Zachęcamy do lektury!