Wyraź sprzeciw wobec marnowania publicznych pieniędzy

Bożena Pawłowicz, pełniła funkcję Sekretarza Urząd Gminy i Miasta Lubomierz. Zwolniła się za porozumieniem stron w dniu 27 lipca 2017r., po 9 latach pracy. Otrzymała przy tym odprawę w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia, to jest 48 930 zł brutto. Następnie została ponownie zatrudniona… jako Zastępca Burmistrza Gminy i Miasta Lubomierz i to już 1 sierpnia 2017r., po zaledwie czterech dniach!

Odprawy są przyznawane w celu rekompensaty za brak możliwości zarobkowania przez czas szukania nowej pracy. W przypadku Pawłowicz taka okoliczność nie nastąpiła, trudno uwierzyć, że wakat na podobnym stanowisku pojawił się zaledwie kilka dni  po jej odejściu.Nie wiadomo więc, co właściwie przyznana odprawa miałaby rekompensować. Wiemy natomiast, że na przywilej odpraw, a nawet zasiłków dla szukających pracy może w Polsce liczyć niewiele osób.

CO Z TYM MOŻNA ZROBIĆ?
Napisz do burmistrza Gminy i Miasta Lubomierz maila, w którym wyrazisz sprzeciw wobec traktowania publicznych pieniędzy jako źródła łatwego zysku.  A tym jest praktyka ponownego przyjmowania na identyczne niemal stanowisko kilka dni po przyznaniu sutej odprawy.
Pisz na adres: [email protected]

WZÓR WIADOMOŚCI:

Szanowny Panie Burmistrzu,

Jestem głęboko oburzony/oburzona sprawą pani Bożeny Pawłowicz, która przy zmianie stanowiska z funkcji Sekretarza Gminy i Miasta Lubomierza na Zastępcę Burmistrza otrzymała odprawę w wysokości prawie 50 tysięcy złotych. Gdy dochodzi do zmiany stanowiska w obrębie jednej instytucji, nie jest się pozbawionym możliwości zarobkowania. W związku z tym odprawa zwyczajnie się nie należy. Szastanie publicznymi pieniędzmi, gdy w gminie brakuje środków, jest po prostu skandaliczne. Oczekuję publicznych przeprosin i zaprzestania traktowania publicznych pieniędzy jako źródła prywatnego zysku.